Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

Vyjmenovaná čtení o ledasčem

vyjmen-cteni-cover-predni-strana.jpg

Děti zajímá všelicos. A právě kniha o ledasčem, určená mladším školákům, může jejich pestrý zájem uspokojit. Ve čtyřiceti dvou čteních kniha skutečně pojednává o ledasčem, například o dětském povyku, o mlýně, o smyku, o plyši, o přepychu či o mýdle, přitom ponouká děti k přemýšlení. Navíc přináší kniha ještě něco důležitého. Výběrem témat z pojmů, které bývají probírány v rámci výuky vyjmenovaných slov, získávají děti příležitost k mimovolnému osvojení grafické podoby jednotlivých výrazů, a to tím, že v textu několikrát „zakopnou“ očima o zvýrazněná slova. Vizuální paměť je totiž u dětí velmi silně rozvinuta. Každý text knihy provází celostránková umělecká ilustrace Aleny Schulz.

Vyjmenovaná čtení o ledasčem tvoří spolu s Vyjmenovanými čteními o přírodě a Vyjmenovanými čteními o vlasti jedinečnou trojici knih, jež pojímají problematiku vyjmenovaných slov originálním způsobem. 

Kniha, obsahující 42 kapitolek, přistupuje k výuce vyjmenovaných slov originálním didaktickým konceptem. U vyjmenovaných slov nám totiž často nezbývá nic jiného, než si správné tvary slov zapamatovat. Jak? Tak jako si lidské tváře zapamatujeme tím, že je opakovaně vídáme, můžeme si stejným způsobem uložit do paměti podobu slov. Děti tedy v krátkých zajímavých článcích, tentokrát tematicky nezaměřených, vidí vyjmenované slovo v rámci jednoho textu v různých podobách, čímž si fixují jeho grafickou podobu.

Kniha je určena k individuálnímu čtení, které může probíhat mimo jiné také v rámci školního vyučování, a to nejen v hodinách českého jazyka. Texty jednotlivých kapitolek nejsou záměrně členěny do odstavců, aby jednak nebylo narušováno soustředění dítěte, jednak aby byla ponechána volnost učitelům k jejich případnému dělení textu na kratší úseky podle aktuální potřeby.

Vydalo Vydavatelství Taktik v roce 2019.

 

zasyp.png

 

 

 

 

Kontakt

KONTAKT

Jan-Michal Mleziva
Vyšehradská 45
128 00 Praha 2

+420 224 914 288

mleziva@centrum.cz