Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

Vyjmenovaná čtení o přírodě 2. vydání

vc-o-pr.png2., upravené a rozšířené. vydání

Netradičně koncipovaná kniha o přírodě přináší dětem kromě spousty informací ze světa zvířat a rostlin ještě něco velmi důležitého navíc. Výběrem témat z pojmů, které bývají probírány v rámci výuky vyjmenovaných slov, získávají děti příležitost k mimovolnému osvojení grafické podoby jednotlivých výrazů, a to tím, že v textu několikrát „zakopnou“ očima o zvýrazněná slova. Vizuální paměť je totiž u dětí velmi silně rozvinuta. A to ještě není vše, autor se coby zkušený pedagog pokouší podnítit děti k přemýšlení o jazyce, o sobě a o dění okolo nás. Kniha je sice určena dětem prvního stupně, ale zajisté si v ní mohou se zájmem počíst i děti starší. Každý text knihy provází celostránková umělecká ilustrace Aleny Schulz. 

Vyjmenovaná čtení o přírodě tvoří spolu s Vyjmenovanými čteními o vlasti a Vyjmenovanými čteními o ledasčem jedinečnou trojici knih, jež pojímají problematiku vyjmenovaných slov originálním způsobem. 

Kniha, obsahující 42 kapitolek, přistupuje k výuce vyjmenovaných slov originálním didaktickým konceptem. U vyjmenovaných slov nám totiž často nezbývá nic jiného, než si správné tvary slov zapamatovat. Jak? Tak jako si lidské tváře zapamatujeme tím, že je opakovaně vídáme, můžeme si stejným způsobem uložit do paměti podobu slov. Děti tedy v krátkých zajímavých článcích, tentokrát přírodovědně zaměřených, vidí vyjmenované slovo v rámci jednoho textu v různých podobách, čímž si fixují jeho grafickou podobu.

Kniha je určena k individuálnímu čtení, které může probíhat mimo jiné také v rámci školního vyučování, a to nejen v hodinách českého jazyka. Texty jednotlivých kapitolek nejsou záměrně členěny do odstavců, aby jednak nebylo narušováno soustředění dítěte, jednak aby byla ponechána volnost učitelům k jejich případnému dělení textu na kratší úseky podle aktuální potřeby.

Vydalo Vydavatelství Taktik v roce 2020.

 

o-vydre.png

 

 

Kontakt

KONTAKT

Jan-Michal Mleziva
Vyšehradská 45
128 00 Praha 2

+420 224 914 288

mleziva@centrum.cz